تعداد بازدید : 207809
تعداد نوشته ها : 193
تعداد نظرات : 7
لزوم گفتوگوی عقلائی در عرصه سیاست، فرهنگ و اجتماع در مسند داوری به عنوان لازمه توسعه سیاسی و جامعه مدنی در ایران، ایجاب میکند تا به اینترنت به عنوان ابزاری مناسب در جهت گسترش فضای عمومی نگریسته شود.
به گزارش سرویس پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، سید محمد مهدیزاده معاون آموزشی مرکز مطالعات و تحقیقات رسانهها در مقالهای با عنوان “اینترنت و فضای عمومی” میافزاید: فضای عمومی، در شرایط آرمانی، قلمروی از حیات اجتماعی است که تبادل اطلاعات، عقاید و دیدگاهها درباره مسائل مورد توجه و حساسیت عمومی و در نتیجه شکل گیری افکار عمومی در هر زمینهای در آن قلمرو صورت میگیرد.
فضای عمومی وقتی شکل میگیرد که شهروندان بنا بر حق گردهمایی و مشارکت خویش، در زمره عناصری اجتماعی به بحث درباره مسائل روز، به ویژه موضوعات سیاسی بپردازند.
از آن جایی که محدوده جامعه جدید فقط حضور فیزیکی تعداد نسبتا قلیلی از شهروندان را امکان پذیر میسازد، رسانهها به نهادهای اصلی فضای عمومی تبدیل شده اند.
شکی نیست که رسانههای الکترونیکی تعاملی نوین مانند شبکه جهانی اینترنت و به تبع آن پایگاههای اطلاعاتی، پست الکترونیکی و دیگر انواع واقعیت مجازی،نوع جدیدی از فضای اجتماعی را با خویش به ارمغان آوردهاند. این ابرفضا کهاز غیر فیزیکیترین فضاها نیز هست، میتواند برای فضای عمومی بهرههای فراوانی دربر داشته باشد و بدون شک اهمیت آن روز به روز افزایش بیشتری مییابد.
به زعم مولف، در صورتی که مولفههای اساسی فضای عمومی را “گفت و گو”، “افکار عمومی”، “کنش” بدانیم، اینترنت بستر مناسبی برای ظهور و تجلی هر یک از اینهاست. شهروندان میتوانند از طریق اینترنت به گفتوگو و تعامل پیرامون مسائل مورد علاقه بپردازند و از این طریق افکار عمومی به عنوان “صدای مردم” شکل میگیرد و همه میتوانند در مخالفت یا موافقت با یک مساله وموضوع اجتماعی و سیاسی با یکدیگر دست به کنش مناسب بزنند.
همچنین، اینترنت با دارا بودن ویژگیهای چون “تمرکز زدایی” ، “تکه تکه بودن(تنوع)”، “مجازی بودن” و “جهانی بودن” در عصر اطلاعات و جهانی شدن در حوزهملی و فراملی، فضای عمومی محسوب میشود.
لازم به ذکر است، عدم تمرکز و کنترل یک قوه قاهره بر آن، تنوع دیدگاهها و مواضع در سایتها، فضای اجتماعی مجازی و عدم محدودیت زمانی و مکانی و فعالیت در گستره جهانی، اینترنت را در جایگاه زیر بنای جامعه اطلاعاتی و بستر و مجرای مناسب فضای عمومی قرار داده است.
نگارنده در پایان تاکید کرده است: لزوم گفتوگوی عقلانی انتقادآمیز و خردورزی در عرصه سیاست، فرهنگ و اجتماع و نشاندن خرد جمع در مسند داوری، به عنوان لازمه و پیامد گفتمان توسعه سیاسی و جامعه مدنی در ایران ایجاب میکند به اینترنت به عنوان ابزاری مناسب و ایجاد فرصتی برای بسط و گسترش فضای عمومی نگریسته شود و سیاستگذاریها و تدوین مقررات در جهت آزادی عمل ونه محدودیت فعالیت شبکههای ارتباطی باشد.